Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Participatie: doormodderen of doorpakken?

In ons verkiezingsprogramma stond een belangrijk onderwerp: “de veranderende relatie tussen overheid en inwoners”. Oftewel: van inspraak naar volwaardige participatie. Dat onderwerp is wat D66 Bronckhorst betreft een rode draad bij alles wat de gemeente doet.

Het begon dus ooit als inspraak: als een plan vrijwel klaar was, werd er een inspraakavond georganiseerd. Dat leek mooi, maar zorgde voor frustratie bij omwonenden: “alles was al geregeld, we mochten het alleen nog over wat plantjes hebben”. Dat gevoel.

Tegenwoordig noemen we het “participatie”. Een begrip waar iedereen zijn eigen uitleg aan geeft. Werkt het beter dan inspraak? Vaak mogen omwonenden nu eerder meepraten bij een plan. Maar zodra het gaat om het nemen van beslissingen bent u als inwoner buiten beeld.

Een voorbeeld? De woningbouwplannen in Hoog Keppel. Via een enquête konden omwonenden input leveren. De dorpsraad zat aan tafel. En uiteindelijk zijn de wensen vanuit het dorp domweg genegeerd. Dat vinden wij doormodderen met participatie.

Wij willen nu doorpakken: D66 Bronckhorst wil dat u als inwoner mee kunt besluiten over plannen die gaan over uw omgeving. Door open samen te werken en u als inwoner mee te laten besluiten ontstaat naoberkracht en is participatie voor u als inwoner iets waar u echt wat aan heeft.

D66 Bronckhorst wenst u alle goeds voor dit nieuwe jaar.

Gepubliceerd op 19-01-2021 - Laatst gewijzigd op 19-01-2021